Witam
Po ilu kilometrach po pierwszym odpaleniu przełącza sie na gaz.
Ja mam 1,8 na sekwencji i po okolo 3 km przechodzi na gaz wydaje mi sie ze troche za szybko.
Pozdrawiam
Przełączanie na gaz w instalacji LPG IV generacji - sekwencja; zaprogramowanie jest w sterowniku w którym wgrana jest mapa pracy wtryskiwaczy odpowiadająca za synchronizację wtrysków mieszanki z położeniem tłoków w cylindrach. W moim aucie posiadam instalację Landi Renzo ze sterownikiem Omegas i na samym początku miałem ustawione przełączanie z benzyny na gaz po osiągnięciu temp. silnika 60st C (piersze 15 tys km) a obecnie mam ustawione 40st C. Tak więc przełączanie następuje automatycznie po osiągnieciu odpowiedniej temp. i drugi warunek: po przekroczeniu 2 tys obrotów ale w momencie kiedy obroty spadają. Jeśli chodzi o czas to w lecie nastepuje to b. szybko bywa że po 30 sek./ 300 przejechanych metrach a w zimie jak są mrozy to do 3 min / 1,5 km.
Jak stoi całą noc i z rana ją odpalam, to przełącza się ( w zależności od temperatury powietrza) po 2-5 km. Kolejne przełączenia na gaz, nawet jak stoi 3-4h w bezruchu, odbywają się podczas wrzucania drugiego biegu, czyli po kilku metrach.
przemek77, nic sie nie musisz martwic,pamietaj tylko ze po kazdych 4000/5000 km musisz auto przegonic na benzynie tak ze 200 km, u mnie przelancza sie po osiagnieciu 50 stopni czyli po jakies minucie jazdy lub 30 sekundach na postoju
przemek77, nic sie nie musisz martwic,pamietaj tylko ze po kazdych 4000/5000 km musisz auto przegonic na benzynie tak ze 200 km, u mnie przelancza sie po osiagnieciu 50 stopni czyli po jakies minucie jazdy lub 30 sekundach na postoju
Olaff opisał doskonale procedurę, u mnie była jedynie inna temperatura graniczna: 50°C.
Po cóż "przegonic na benzynie tak ze 200 km"? Czemu to ma służyć?
To jest taki sam nonsens w odniesieniu do instalacji sekwencyjnej jak tzw "układanie silnika" na początku eksploatacji po zakupie. Nikt nie jest w stanie tego uzasadnić ale wielu powtarza utartą bzdurę tylko dlatego że kilka osób wcześniej ją powtórzyło. W psychologii jest to definiowane jako siła oddziaływania grupy - metoda często wykorzystywana w dużych korporacjach. :szeroki_usmiech.
Wtryski benzyny pracują zawsze po uruchomieniu silnika - raz dłużej raz krócej zależy od ustawień instalacji. Po to właśnie jest faza rozruchowa na benzynie w instalacji IV generacji, żeby pracowały wtryski benzyny i żeby pracowała pompa paliwa. Jeżdżąc na gazie należy zwracać uwagę żeby w baku nie było za mało benzyny.
Zamieszczone przez baca10
satoot, tak jak odpowiedzial Maicroft, a po drugie tak mam w instrukcji, a po trzecie 12 lat doswiadczenia z instalacjami gaz.
satoot, tak jak odpowiedzial Maicroft, a po drugie tak mam w instrukcji, a po trzecie 12 lat doswiadczenia z instalacjami gaz.
26 - 12 = 14 lat. S Z A C U N ! :lol:[/quote]
wyjasniam te twoje 14lat co ci sie wzielo, zapomnialam dopisac ze to maz w moim imieniu napisal tego posta
Po to właśnie jest faza rozruchowa na benzynie w instalacji IV generacji, żeby pracowały wtryski benzyny i żeby pracowała pompa paliwa.
Co innego jak pracują przy starcie przez 30 sekund a co innego jak je przegonisz i nieco mocniej wtryskują ;-)
Zamieszczone przez Olaff
Jeżdżąc na gazie należy zwracać uwagę żeby w baku nie było za mało benzyny.
Tego ja właśnie nigdy nie rozumiałem i wydawało mi się, że to takie właśnie powtarzanie, ale może ktoś mi uświadomi techniczną przyczynę tego zalecenia...
satoot, tak jak odpowiedzial Maicroft, a po drugie tak mam w instrukcji, a po trzecie 12 lat doswiadczenia z instalacjami gaz. :szeroki_usmiech
Na benzynie silnik preacuje po rozruchu.
W mojej instrukcji nie ma nic o "konieczności przeganiania na benzynie 200km".
A jeżdże dłużej na gazie niż 12 lat(*)
Nadal twierdzę (a co więcej nie widziałem nigdy), ze nie ma konieczności "przeganiania kilkuset km na benzynie".
(*)ciekawostka:
Nawet pośrednio mam kontakt z autami na gaz dużu-dużo dłużej:
mój ojciec miał 126p zasilanego gazem z butli turystycznej pod koniec lat osiemdziesiatych. Butla taka jak tutaj: butla turystyczna jeździła w bagażniku malucha. Mieściła się tak razem z kluczem, i już nic więcej nie wchodziło, no może rękawice.
Maluch poruszał się na gazie bez problemu, tylko często trzeba było butle zmieniać ze względu na ich małeą pojemność.
A butle wtedy (około 87-88) były czerowne, z napisem KORGAZ - rozlewnia nie istnieje, została przejęta rzez "BP Gas".
Widzę,że koledzy odbiegli troszkę od pytania autora postu :P Przynajmniej nikt nie napisał że gaz jest najlepszy do zapalniczek. Widzę poprawę pogratulować :lol:
My, dopiero zaczynamy przygodę z LPG ale sporo znajomych jeździ i chwalą sobie, na razie musimy trochę pojeździć żeby coś konkretnego powiedzieć, kol. Olaff napisał: 26 - 12 = 14 lat.
S Z A C U N !
mam pytanie skąd wziąłeś te 14 lat czy (12+14=26 lat to Twoje doświadczenie z LPG) :wink: ?
W moim "seryjnym" LR Omegas istnieją następujące warunki przełączania się z benzyny na LPG:
1. temperatura,
2. czas po uzyskaniu temperatur (woda + gaz) po którym następuje przełączenie,
3. osiągnięcie progu obrotów minimalnych.
Moje ustawienia:
1. temp. - 40 st. C
2. czasy - 0 st. C - 240 s, 5 st. C - 150 s, 10 st. C - 130 s, 15 st. C - 90 s, 20 st. C - 60 s, 30 st. C - 40 s, 40 st. C - 20 s, powyżej 40 st. C - 15 s.
3. Próg obrotów - optymalny 2200 obr/min przy zwalnianiu, czas nakładania się paliw - 0,1 s
W praktyce: przy temp. otoczenia 25 st. C - przełączanie się po przejechaniu 1500m. Przy temp. otoczenia 5 st. C - przełączanie po przejechaniu 3,5 km.
Przełączanie na gaz obecnie mam ustawione 40st C. Tak więc przełączanie następuje automatycznie po osiągnieciu odpowiedniej temp. i drugi warunek: po przekroczeniu 2 tys obrotów ale w momencie kiedy obroty spadają. Jeśli chodzi o czas to w lecie nastepuje to b. szybko bywa że po 30 sek./ 300 przejechanych metrach a w zimie jak są mrozy to do 3 min / 1,5 km.
mam tak samo
w 7 miesięcy przejechane ponad 15 tys. bezproblemowo
Witam
Po ilu kilometrach po pierwszym odpaleniu przełącza sie na gaz.
Ja mam 1,8 na sekwencji i po okolo 3 km przechodzi na gaz wydaje mi sie ze troche za szybko.
Pozdrawiam
Hej, wlasnie wlazlem na mapa.targeo.pl i wyliczylem ze umnie, przy ok 5C na dworze to tak 3.5km max i sie przelacza. W tym z minutka stania na swiatlach lacznie.
Taki sam silnik, zreszta zobacz moja bestie, sekwencja ElpiGaz stella, chodzi przyjemnie oprocz samoczynnego przelaczania sie czasami na gaz (jak sie nerwowo wali w pedal gazu - odpuszcza)
Ile masz spalania na 1.8 92KW i LPG? Na PB to z 10 po miescie wcina na 100km. A gazu nie wiem dokladnie ile bo auto od ojca mam ale cos 11litrow w zimie?
Mozesz podeslac fotke jak u Ciebie zamontowali instalacje LPG?
Komentarz